Pyl perga je odebírán až po fermentaci ze včelích plástů z úlu a obsahuje tak i enzymy od samotných včel.
Podstatné je, že je pyl perga je pro člověka mnohem snáze stravitelnější, využitelnější a také znamená nižší riziko alergické reakce na pyl jako takový.
Perga je včelami již zpracovaný plástvový pyl, který je lépe stravitelný než rouskovaný pyl. Jeho získávání je složitější a právě proto je dražší.
Pyl z květin včely přináší v tzv. rouskách na nožičkách do úlu, kde ho hlavičkami dusají do buněk plástů a mezi jednotlivé vrstvy dávají med a výměšky svých žláz. V takto včelami upraveném pylu nastává mléčné kvašení, popraská obal pylového zrnka a díky tomu se zvýší jeho stravitelnost. Také se tomuto pylu říká včelí chléb. Pro včelstvo je to jediný zdroj bílkovin a potrava pro plod.
Nový komentář